Wanneer je kijkt naar het aantal sportscholen per vierkante meter en wanneer je kijkt naar aantal sportscholen per hoofd van de bevolking komt Nederland uit als nummer 1 van Europa. De afgelopen jaren heeft zich een duidelijke trend voltrokken. Nederlanders trekken van het verenigingsleven naar het individuele sporten heeft vooral voor Nederlanders die de puber leeftijd 14 – 18 jaar bereiken populair. Veel kinderen gaan de sport beoefenen die populair is bij hun ouders. Op deze manier komen kinderen al op vroege leeftijd bij een vereniging terecht. Vaste trainingstijden zodat er met een groep kan worden geoefend. Team sport wordt door veel ouders als belangrijk gezien voor de sociale ontwikkeling van hun kind. Op een gegeven moment gaan kinderen zelf nadenken en gaan ze liever trainen op momenten dat het hun uitkomt. Ze krijgen het druk met school, krijgen andere interesses en bezigheden.
Inspelen op deze trend
Veel ondernemers hebben slim en met succes gebruik gemaakt van de trend die hier boven wordt besproken. Zoek bijvoorbeeld maar eens op Sportschool in Dokkum in Google. Dokkum toch niet het grootste dorp laat staan een stad heeft alsnog meer dan tien sportscholen. En wanneer er zoveel opties te vinden zijn betekent dit dat al deze sportscholen genoeg leden hebben om bestaansrecht te hebben.
Einde van het verenigingsleven?
Is de opkomst van het individuele sporten dan het eind van het verenigingsleven? Het verenigingsleven dat uniek is in Europa en de reden dat een klein land als Nederland op zoveel sport gebieden toch de absolute top heeft bereikt. Zo’n vaart zal het niet lopen. Het individuele sporten wordt toch vaak gedaan in combinatie met een teamsport of een sport op een vereniging. Ook zie je een volgende trend dat zodra de Nederlander weer structuur in zijn leven heeft hij terug keert in het verenigingsleven. Lekker blijven sporten Nederland, goed bezig!