Het nieuwe jaar is begonnen en veel mensen hebben goede voornemens voor dit jaar, veel voorkomende goede voornemens zijn stoppen met roken en drinken, beter met geld omgaan, gezonder eten en meer sporten om af te vallen. Vooral dat laatste is een voornemen die heel veel mensen voor zichzelf gesteld hebben, ze gaan in januari fanatiek aan de slag en zullen na de eerste grote training merken dat ze last van spierpijn hebben, hoe kan je dit nou verminderen? 

Water en de juiste voeding

Het is heel belangrijk om voldoende water te drinken tijdens en na een training, water zorgt ervoor dat de spieren soepel blijven en op deze manier krijg je minder snel last van kramp. Cafeïne werkt ook goed tegen de verlate vorm van spierpijn, krachtsporters nemen vaak voor een workout nog een sterke bak koffie om spierpijn te voorkomen. Eten is misschien wel het belangrijkste, na een harde training heb je waarschijnlijk veel meer calorieën verbrand dan op een normale dag waardoor het belangrijk is om deze energie te herstellen. Als je net zo veel eet als op een normale dag dan krijgt je lichaam veel te weinig energie binnen waardoor je spieren minder goed en snel kunnen herstellen. Eiwitrijk voedsel is belangrijk voor een spoedig herstel, ook vruchten met een donkere schil zoals bosbessen hebben een goede werking op het lichaam. 

Verkoeling

Je hebt vast wel eens gehoord of gezien dat een topsporter een ijsbad nam om te herstellen. Door het koude water worden bepaalde processen van het lichaam in gang gezet wat het herstel van de spieren bevordert. Zo gaan bijvoorbeeld de bloedvaten vernauwen en zal de bloeddruk hoger worden. 

Infrarood sauna

Een infrarood sauna heeft ook een positieve werking op spierpijn, de straling die je lichaam binnendringt zet bepaalde moleculen in ons lichaam in werking wat er voor zorgt dat spieren helemaal ontspannen en flexibel worden. Ook de bloedsomloop wordt hierdoor gestimuleerd waardoor de spieren meer doorbloeding krijgen. De infraroodstralen zorgen er daarnaast ook voor dat de stof endorfine wordt aangemaakt, endorfine is een natuurlijke pijnstiller en het zorgt ervoor dat we ons gelukkiger voelen. 

Slaap voldoende

Slaap is ook heel belangrijk, zeker na een zware training. Zorg dat je dus voldoende slaap krijgt na een workout aangezien onderzoek heeft uitgewezen dat je spieren sneller herstellen tijdens je slaap.