Kneeboards zijn boards die worden gebruikt voor een vorm van waterskiën of voor golfsurfen. Bij kneeboarden sta je niet op het water maar zit je op je knieën. Er gaat een band, die aan het kneeboard vast zit, over je knieën. Hiermee wordt je stevig vastgesnoerd op het kneeboard. Doordat je op je knieën zit kun je veel beter je evenwicht bewaren. Dat maakt dat kneeboarden veel makkelijker te leren is dan waterskiën of wakeboarden. Een kneeboard is ook breder dan een wakeboard of waterski’s waardoor het balanceren nog makkelijker is. Voor kneeboarden is dan ook minder inspanning nodig. Kneeboarden wordt gedaan achter een boot, aan een kabelbaan of als golfrijden. Een kneeboard is gemaakt van kunststof en glasvezel. Het board is tussen de 150 en 200 centimeter lang heeft een ronde neus en rubberen bekleding voor je knieën. Kneeboarden wordt beoefend op hoge snelheid. 

Kneeboards in de waterski variant

Waterski kneeboards zijn tussen de 90 en 150 centimeter lang en daarmee kleiner dan de variant voor het golfsurfen. Omdat de snelheid bij de waterski variant hoger ligt dan bij golfsurfen heb je minder drijfvermogen nodig. Door de hoge stabiliteit en het kleinere oppervlak verlies je minder snel je balans en kunnen truck snel worden uitgevoerd. De kneeboarder wordt met een lijn van 15 tot 25 meter verbonden met de boot. De sprongen en trucs worden uitgevoerd op de golven van de boot. Er is veel actie omdat het kleine kneeboard erg wendbaar is. Er worden bij kneeboarden in de waterski variant ook wedstrijden georganiseerd. De ‘riders’ rijden ieder twee runs waarbij ze zo hoog mogelijk moeten scoren. Op de baan worden hindernissen geplaatst die ze moeten vermijden en waarbij de snelste tijd moet worden gemaakt.

Wat heb je naast een board nog meer nodig

Naast één of meerdere kneeboards heb je bij de waterski variant van het kneeboarden nog de volgende onderdelen nodig;

·         Een reddingsvest,

·         Een boot die sneller vaart dan 30 kilometer per uur

·         Een treklijn

·         Een helm

Je moet goed kunnen zwemmen zodat je jezelf in veiligheid kunt brengen als je de lijn met de boot los moet laten. Naast de bestuurder van de boot moet er nog een tweede persoon in de boot aanwezig zijn die jou in de gaten houdt. Wanneer je gaat golfrijden dan heb je vinnen en een leash (riem of band) nodig. Een wetsuit is in de meeste gevallen ook niet overbodig. Deze zorgt ervoor dat je minder snel afkoelt zodat je wat langer op het water kunt blijven.

Waar moet je op letten bij het kopen van een kneeboard

Voor je kneeboards gaat kopen moet je eerst weten welke manier van kneeboarden je wilt gaan beoefenen. Voor de waterski variant en de kabelbaan variant heb je bijna dezelfde spullen nodig. Het golfrijden lijkt meer op surfboarden. Hierbij is het board korter, breder en heeft een rondere neus. Een kneeboard voor waterskiën heeft minder drijfvermogen nodig en is tussen de 90 en 150 centimeter lang. Het gewicht van de ‘rider’ is, net als bij het wakeboarden, het belangrijkste uitgangspunt bij het kopen van een kneeboard. 

Ben je beginnende kneeboarder dan is een kneeboardbundel ideaal. Je koopt bij  Worldnauticcenter.nl direct alle benodigde accessoires zodat je gelijk het water op kunt.