bloedonderzoek

Lukt het je ‘s ochtends maar nooit om uit bed te komen terwijl je wel altijd netjes aan de aanbevolen 8 uur slaap komt? Heb je niet alleen om 9 uur maar de hele dag door koffie nodig? Misschien is er dan wel meer aan de hand. Daarom is het belangrijk dat je op onderzoek gaat naar de oorzaak van jouw vermoeidheid. En een bloedonderzoek is daarbij een uitstekend punt om te beginnen. Het is namelijk je bloed dat verantwoordelijk voor het transport van veel belangrijke stoffen in je lichaam, en aan het bloed alleen al kan je dus een hoop aflezen.

bloedonderzoek

Bloedarmoede

Er zijn best veel oorzaken van vermoeidheid in je bloed terug te zien, en de eerste waar velen aan denken in bloedarmoede. Bloedarmoede is een aandoening waarbij iemand een tekort aan rode bloedcellen heeft. En de rode bloedcellen zijn er om je lichaam van zuurstof te voorzien. Als er niet genoeg rode bloedcellen zijn zorgt dit ervoor dat je eerder vermoeid bent. Bij inspanning ga je namelijk vanzelf meer ademen voor meer zuurstof. Maar als je bloedarmoede hebt is dit zinloos: de zuurstof wordt wel ingeademd maar je bloed heeft de capaciteit niet om het te verplaatsen.

Diabetes

Diabetes is een aandoening waarbij je lichaam tekort insuline aanmaakt en daarom geen suikers meer af kan breken om aan energie te komen. Diabetici kunnen dus moeilijk energie uit suikers halen, en door het gebrek aan insuline kunnen er zelfs schadelijke bloedsuikerspiegels ontstaan. Maar omdat diabetes er ook voor zorgt dat iemand minder makkelijk aan energie uit suikers kan komen kan het ook vermoeidheid veroorzaken. Een teveel aan bloedsuikers en een tekort aan insuline zijn makkelijk in je bloed terug te zien. Een bloedonderzoek kan dus heel goed helpen om diabetes op te sporen.