Soepelheid is een belangrijk onderdeel van fysieke fitheid en moet worden aangepakt in een programma voor weerstandstraining. De twee belangrijkste doelen van stretchen zijn blessurepreventie en een sneller herstel na inspanning. Stretchen moet worden uitgevoerd in zowel de warming-up als de cooling-down van een trainingssessie. Een goede algemene richtlijn is dat elke trainingssessie moet worden voorafgegaan door 5 tot 15 minuten algemene warming-up, gevolgd door 8 tot 12 minuten rekken en eindigen met 4 tot 5 minuten rekken na de training.

Blessures

Een regelmatig rekprogramma zal spierweefsel losmaken, waardoor een groter bewegingsbereik mogelijk is. Dit helpt microscheurtjes bij de spier-peesovergang te voorkomen. Bijna 90% van alle blessures als gevolg van spierbelasting vindt plaats bij de overgang van de spierpees. Herhaalde verwonding op deze kruising kan leiden tot een opeenhoping van littekenweefsel, wat het bewegingsbereik belemmert en de gewrichten extra belast.

Hoe te rekken?

Begin eerst met het rekken van de belangrijkste spiergroepen. Beweeg in en uit met soepele, langzame, gecontroleerde bewegingen. Houd ten minste 10 seconden vast wanneer u voelt dat u de maximale afstand van uw spier hebt bereikt. Gebruik geen snelle, gehaaste of roekeloze bewegingen. Wanneer u zich uitrekt met snelle en verende bewegingen vergroot u het risico op letsel.

Soorten stretches

De meest voorkomende en meest populaire vorm van rekken is de statische rektechniek. Deze vorm van rekken omvat vrijwillige, volledige ontspanning van de spieren terwijl ze uitgerekt zijn. Een statische rek is een constante rek waarbij de eindpositie 10 tot 30 seconden wordt vastgehouden. Deze techniek is populair omdat het gemakkelijk te leren is, effectief is en gepaard gaat met minimale pijn met het minste risico op letsel.

Ballistisch rekken omvat een stuiterende of verende beweging tijdens het rekken. De eindpositie in de beweging wordt niet vastgehouden. Ballistisch rekken is niet populair vanwege de toegenomen hoeveelheid vertraagde spierpijn en de mogelijkheid van blessures tijdens de rekoefening. Ballistisch rekken wordt niet aanbevolen.

Een dynamische stretch omvat flexibiliteit tijdens sport specifieke bewegingen. Dynamisch rekken is vergelijkbaar met ballistisch rekken omdat er beweging wordt gebruikt, maar dynamisch rekken omvat bewegingen die specifiek kunnen zijn voor een sport- of bewegingspatroon. Dynamisch rekken komt het meest voor bij atletieksporters, maar wordt ook gebruikt in andere sporten, zoals basketbal en volleybal. Een voorbeeld van dynamisch rekken zou een baansprinter zijn die hoge knieën uitvoert met de nadruk op kniehoogte en armactie, niet op horizontale snelheid.