We spreken van een ergonomische bureaustoel wanneer de stoel is ontworpen met het menselijk lichaam als uitgangspunt. Daarbij geeft een goede ergonomische bureaustoel u de mogelijkheid om de stoel zo in te stellen dat u er optimaal in kunt zitten. Elk lichaam is anders en de stoel zal dan ook voor ieder anders ingesteld worden. Het is daarom belangrijk dat u de stoel instelt naar uw eigen lichaam en zithouding.

Hoe stelt u de ergonomische bureaustoel goed in?

Allereerst stelt u het bureau waaraan u gaat werken in op de juiste hoogte. Wanneer het bureau of de tafel de juiste hoogte heeft voor u, stelt u de bureaustoel in.

  1. Pas de zithoogte van de stoel aan zodat uw heupen iets hoger uitkomen dan uw knieën. Houdt u daarbij beide voeten plat op de grond, sla de benen niet over elkaar.
  2. Pas de zitdiepte van de stoel aan zodat er een vuist ruimte is tussen de rand van de stoel en uw knieholte. Dit voorkomt dat de bloedcirculatie wordt afgekneld en de druk op het achterwerk het minst is.
  3. Pas hierbij uw zithouding aan zodat u met een rechte rug zit. Kantel uw bekken hierbij zo dat de onderrug in een neutrale stand staat, niet hol en niet bol. Pas de rugleuning zo aan dat uw onderrug goed wordt ondersteund.
  4. Stel de armsteunen zo in dat u met ontspannen schouders uw ellebogen in een hoek van 90 graden op de armleuningen rust. Houdt u hierbij uw ellebogen tegen uw lichaam aan.
  5. Houd uw schouderbladen naar achteren getrokken en houdt uw schouders ontspannen omlaag.
  6. Houdt uw hoofd in lijn met uw nek en de rest van de wervelkolom. Beeldt u in dat u een boek op uw hoofd balanceert.
  7. Houdt uw buikspieren actief. Dit houdt in dat u de buikspieren licht aanspant. Zorg dat wel een normale buikademhaling kan plaatsvinden.

Waarom is een ergonomische bureaustoel belangrijk?

Wanneer u op een stoel met een vaste zitting zit, moet u regelmatig van zithouding veranderen zodat u de constante druk op uw gewrichten vermindert, de doorbloeding verbetert en ook uw spieren actief houdt. Doet u dit niet dan kunt u klachten ontwikkelen. Dit is geen goede ergonomische bureaustoel.

U weet dat uw bureaustoel ergonomisch is, wanneer u het comfort ervaart dat u nodig heeft om veilig en in goede gezondheid uw werk te kunnen uitvoeren.

Idealiter zit u daarom ook op een dynamisch ergonomische bureaustoel die meebeweegt met uw veranderende zithouding. U blijft tijdens het werken voortdurend een beetje in beweging.

Een dynamische bureaustoel van spinalis-ergonomischestoelen.nl kan rug- en nekklachten verlichten en zelfs voorkomen omdat u automatisch een gezonde en actieve zithouding aanneemt. Zo weet u dat u tijdens het werk ook aan uw vitaliteit werkt!